Igazgyöngy ékszerek

A gyöngyök ápolása

Az igazgyöngyöket minél többet kell hordanunk, hogy megőrizze eredeti fényét és szép színét. Viselésük után viszont fontos alaposan a gyöngyszemeket mindig áttörölnünk puha kendővel, mert az izzadság árt a gyöngyöknek és a tárolásuk alatt akár elveszíthetik a ragyogásukat.
Ha a gyöngysort kevésbé gyakran hordjuk, akkor néha tanácsolt a gyöngyszemeket egyenként átdörzsölni szarvasbőrrel. Ennek elvégzésével eltávolíthatjuk a szemek közé lerakódott szennyeződéseket is. A tisztítást nagyon óvatosan végezzük el, nehogy véletlenül elszakítsuk a gyöngysort tartó fonalat.
Ha a gyöngy homályos lett a nyakunktól vagy a hajunktól, vagy elvesztette csillogását, akkor sóval ápoljuk. Helyezzük a gyöngyöket egy megfelelően nagyméretű vászondarabra, szórjunk rá sót, majd ezután a vászon sarkait összekötve addig mosogassuk, amíg a só el nem tűnik a gyöngyökről. A gyöngysort enyhén meleg környezetben szárítsuk meg.
Az elszennyeződött igazgyöngyöket lemoshatjuk akár meleg szappanos vízzel is, ha annak megfelelő gyöngyfűző fonalra fűzték fel gyöngyszemeket. A megtisztított gyöngysort kendők között szárítsuk meg.
Ha makacsabb-nagyobb szennyeződések találhatóak meg a gyöngyökön, akkor ebben az esetben a gyöngyöket szappanos vízben áztassuk ki. Ha felfűzéskor egyszerű közönséges fonalat használtunk fel, akkor érdemesebb benzinben ki áztatni. Az edényt ilyenkor tanácsos jól lefedni!
Fontos tudni, hogy a gyöngyök tisztításhoz soha, semmilyen körülmények között savat, ammóniákot vagy szalmiákszeszt ne használjunk fel, mert azok feloldják, károsíthatják a gyöngyöket!

Hogyan kezeljük a gyöngyöket?

A gyöngyök szépségüket viselőiknek is köszönhetik, amely viselésekor tovább növeli szépségüket. Annak érdekében, hogy minél tovább gyönyörködhessünk szépségükben, megfelelő módon kell a gyöngyökkel bánni. A gyöngyök egyaránt vizet és proteint is tartalmaznak, ezért tilos száraz és napos helyeken tárolni őket, mivel ez könnyen kiszáradásukhoz és megrepedésükhöz vezet. A bennük megtalálható különösen érzékeny aragonit kristályok különösen rosszul reagálnak a vegyszerekre és a savakra, ezért ajánlatos kisebb időközönként enyhén sós vízben leöblögetni és puha kendővel áttörölni őket. Soha ne tartsuk a gyöngyöket közvetlenül egyéb ékszereink mellett, mert ennek következményeként könnyen kialakulhatnak a karcolódások. Fontos ügyelnünk még arra is, hogy a gyöngyökre parfüm soha ne kerüljön, valamint hajlakk és egyéb savas vagy lúgos folyadékok sem. Ajánlott évenkénti átvizsgáltatni ékszerészével a feketegyöngy ékszereit, hogy meggyőződhessen arról, hogy a gyöngyök stabilan vannak-e rögzítve, valamint át kell-e fűzetni a gyöngysort.