Igazgyöngy ékszerek

Mi tartanak a gyöngy értékének meghatározójának?

Napjainkban jelenleg a legdrágábbak közé tartoznak a tengervízi, azon belül is a déltengeri (South Sea Pearls) kagyló fajok: a Pinctada Maxima és Margaritifera gyöngyei. A Pinctada Maxima-nál megemlíthető, hogy esetében a rózsaszín árnyalatban pompázó gyöngyök magasabb értékkel rendelkeznek.
A Pinctada Margaritifera esetében, azaz az úgynevezett tahiti gyöngyök esetében a szín iránti kereslet mindig változó. Sok éven keresztül a legkelendőbbek a Sotheby aukciókon a szürkés-feketés árnyalatú gyöngyök voltak. Azonban az elmúlt évektől kezdődően viszont egyre nagyobb érdeklődést mutatnak fel a zöldes árnyalatú változatok felé.

A gyöngyök érték meghatározó objektív tényezők

Méret - A gyöngy értéke exponenciális mértékben növekszik az átmérő függvényében (az I. osztályú 14 milliométeres átmérőt elérő gyöngyök értéke felülmúlhatja akár a hét ezer dollárt is).
Felületi fény - A gyöngyök értékénél meg kell említenünk még a gyöngy felületéről történő fényvisszaverődést is (minél nagyobb visszaverődést produkál a gyöngy, annál nagyobb a értéket képvisel).

A gyöngyök ára

A japán igazgyöngyök- hazai mértékben - nem is tekinthetőek olyan drágának, hiszen egy kisebb gyöngysort akár tíz ezer forintért megkaphatja a vásárló.
A déltengerről származó testvérei azonban már jóval drágábbnak számítanak - ezekből a gyöngyökből egy húsz cm hosszúságú nyaklánc akár 2 millió forintba is bele kerülhet, persze csak ha valódi, azaz halászott gyöngyökből készítik. A híresebbnek mondható fekete gyöngyök is, amelyeket Tahiti környékéről hoznak be a piacokra, eladási áruk szerint megközelítőleg a 25 ezer forintot is elérik szemenként.
Nem található sehol a világon két egyforma gyöngy sem a színét, sem a formáját, sem pedig a nagyságát tekintve. Épp ennek köszönhető, hogy nem egyszerű egy gyöngysort úgy elkészíteni, hogy az egységesnek mondható legyen. Különösen nehéz dolga van a termelőknek a fekete gyöngyök esetében pedig, mivel 100 darabból mindössze csak kettő használható fűzéshez. A gyöngyök színezete a bronztól, az ezüstön és az aranyon át egészen elvezetnek bennünket a rózsaszínig. Az utóbb említett gyöngy számít a legdrágábbnak.

Híresebb gyöngysorok

Talán a világon nem található olyan nő, aki ne szeretné a gyöngyöket. II.Erzsébet királynő vagy Barbara Bush egykori first lady nyakát mindig díszítette a két-három soros opálos csillogással rendelkező ékszer. Diana hercegnő, Grace Kelly, vagy Jackie Kennedy tulajdonát képező gyöngysor mára már történelem egy darabjának számít, mivel fotók ezreit készítették el róluk, amint éppen az úgy kedvelt többsoros, vagy éppen nagy szemű nyakéküket viselték. Napjainkban a filmsztárok is öltözékükhöz nagy előszeretettel választanak gyöngysorokat. Például Lisa Kudrowés, vagy épp Tea Leoni az apró szemű gyöngyöket kedveli inkább. A gyöngyök egyfajta melegséget sugároznak ki magukból - viseljen valaki akár pólót, akár szárit, vagy akár kosztümöt" – mondja Erica Courtney Los Angeles-i ékszertervező. Erica Courtney kliensei közé tartozik Elizabeth Taylor, Demi Moore és Geena Davis is. Erica elmondásai szerint „a gyöngy egy misztikus eleganciát sugároz, a gyöngy úgymond a drágakövek kaviárjának számít. Vevőink, ha egyszer valamelyiket felpróbálták, akkor le sem tudják tenni.”

Felületén megtalálható hibák

A hibátlan felülettel rendelkező, vagy maximálisan 1-2 alig észrevehető hibával, ami a felület kevesebb, mint 10%-án terülhet el, még első osztályú a gyöngy. Azonban értéke csökken a felületi egyenetlenségek, kráterek, megfolyások számának növekedésével együtt.

A gyöngy formája

A gyöngyök között a legértékesebbnek mondható a gömb formát öltő. Ezeken kívül megtalálhatóak még a félgömb, a gomb, a körte vagy a csepp, a bordázott, illetve az úgynevezett barokk formájú gyöngyök. Rendkívül közkedvelt a bordázott (circle) formájú gyöngyök, melyeket leginkább függők készítésére használnak fel.